søndag 24. november 2013

Lage eplesider hjemme.

Vi har mange epletrær, og flere av dem gir usedvanlig mye avling. I flere år har jeg bare gitt eplene til hestene, for jeg har ikke hatt kapasitet til å lage noe av dem. Helt til jeg fikk en ide til en metode for å lage sider, som ikke er så arbeidskrevende.

Ludvig og Sara har korket sider manuelt.
Du trenger:
Food processor eller annen måte å kappe opp eller knuse eplene
Noen digre dunker. Vi bruker fôrdunker fra Felleskjøpet.
Epler, helst nedfallsfrukt
Vann
Sukker
Et lunt sted å lagre dunkene mens sideren gjærer
Flasker
Korker
Korkemaskin. (Kan unnværes, men da blir du sliten i tomlene etterhvert.)

Slik gjør du:

Kapp eplene i passende biter og ha dem i foodprosessoren. Ta bort dårlige biter, men la kjernehus og stilker være med. La maskinen gå til eplene er redusert til en masse av små biter og saft. Hell massen i dunken. Skyll hakkebeholderen i vann og hell skyllevannet i dunken også. Du trenger like mye vann som eplemasse.

Hold på helt til du har fylt opp dunken eller til du ikke har mer epler. Ha i sukker etter smak. Jeg pleier å ha i en kilo sukker i en seksti liters dunk. Sett så dunken på et lunt sted til gjæring. Legg på et lokk løst, legg over et klede eller sett på lokk og gjærlås. Du ser at det gjærer ved at det bobler, og at det lukter gjæring. Det skal lukte litt "sats", men pass på at det ikke mugner eller blir dårlig på noen måte. Sats-smaken blir borte etterhvert som sideren modnes på flaskene.
Eriksbråten ciderfabrikk, med barnearbeidere.

Når blandingen har stått og gjæret en uke eller to, er den klar til å siles. Du kan sile igjennom et klede, et dørslag eller en sikt. En kjekk måte å gjøre det på er så spenne et klede stramt over toppen på en dunk, og hele blandingen over. Kast eplemassen på komposten. Det er også mulig å sette den avsilte eplemassen til ny gjæring med litt mer vann, slik at du får en ekstra utnyttelse av råstoffet.

Smak gjerne på satsen før du har den på flasker. Den skal også gjære litt på flaskene, slik at den blir musserende, og når den gjærer, bruker prosessen sukker. Derfor blir sideren tørrere av gjæringen. Regn derfor med at satsen må være litt søtere enn du ønsker deg den ferdige sideren.

Hvis du lager sider når eplene er modne om høsten, kan du regne med å ha ferdig modnet sider til jul. Sideren vil bare bli bedre utover vinteren og våren. Kanskje kan du ha sider å kose deg med i hagen til neste sommer!




3 kommentarer:

  1. Hei. Dette ble veldig god cider. Ble litt for musserende, halve flasken bruset over. Muligens den har stått for varmt?

    SvarSlett
  2. Enten har du flasket for tidlig (for mye restsødme i satsen), eller så har du tilsatt for mye sukker ved flasking. Vanlig forhold for øl er 6 gram per liter, men musserende skal ha en del bobler, så kanskje opp mot 9-10 gram per liter gjør susen :-)

    SvarSlett
  3. Hei alle sammen, jeg er her for å vitne, om hvordan jeg blir rik og berømt suksessfull modell i verden, jeg har gått gjennom motgang i årevis, siden jeg mistet begge foreldrene mine, kunne jeg ikke gå videre med transportøren min pga. økonomisk løsning da, inntil for fem måneder siden, mente jeg en venn som introduserte meg i frimurerfamilien, først var jeg redd for å bli med, fordi jeg har lest så mye falske nyheter gjennom internett om frimurerfamilien, og som jeg nå vet det er ikke sant, alt var falske nyheter, og jeg vil bruke denne muligheten til å si en stor takk til frimurerfamilien, alle brødre og søstre i denne familien, jeg er så takknemlig for støtten dere alle gir meg, og for de som trodde frimurerfamilien er ond, som ikke kjenner reglene og forskriftene til denne familien, vennligst slutt å dømme hvis du ikke vet om det, og slutt å dele falske nyheter, hvis du er interessert i å bli medlem og nyte fordeler av frimurerfamilien, kontakt av icial adresse nedenfor for mer informasjon.

    Hva skjer; +31687329133
    E-post; info.masonic.oregon@email.cz
    E-post; info.masonic.oregon@gmail.com
    Eller les mer om oss på Facebook-sidelenke; https://web.facebook.com/infomasonicoregon

    SvarSlett